Επιχειρηματολογία/Αιτιολόγηση

Προβολή

1. Προετοιμάστε με τον/την συμμαθητή/τρια σας τα επιχειρήματα για τον ακόλουθο διάλογο. Διαχωρίστε τους ρόλους με τον/την συμμαθητή/τρια σας.


Μαθητής Α

Είστε ένα άτομο που δεν συμμετέχει σε καμία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο φίλος σας περνάει πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, το Instagram και το tiktok. Προσπαθεί να σας πείσει να δημιουργήσετε λογαριασμούς σε όλες αυτές τις πλατφόρμες λέγοντας ότι αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες. Αρνείστε να το κάνετε και εξηγείτε τους λόγους που δεν θέλετε να δημιουργήσετε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαθητής Β

Ο φίλος σας δεν έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε και στο facebook. Περνάτε πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνώντας με φίλους και άτομα από όλο τον κόσμο. Προσπαθείς να πείσεις τον φίλο σου να εγγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να βελτιώσει την κοινωνικότητά του.

 

2. Προετοιμάστε με το/τη συμμαθητή/τρια σας τα επιχειρήματα για τον ακόλουθο διάλογο. Χωρίστε μεταξύ σας τους ρόλους.

Βλέπεις μια ταινία στον κινηματογράφο. Το κινητό τηλέφωνο του ατόμου που κάθεται δίπλα σου χτυπάει συνεχώς και μιλάει στο τηλέφωνο για πολύ ώρα. Του ζητάς ευγενικά να κλείσει το τηλέφωνο. Συνεχίζει να μιλάει χωρίς να νοιάζεται για την ενόχληση σου. Θυμώνεις και εξηγείς γιατί πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο.

 

3. Δημιούργησε ένα κείμενο επιχειρηματολογίας με το ακόλουθο θέμα: Ενθαρρύνετε τους/τις συμμαθητές/τριες σας να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά αντί να περιηγούνται στο διαδίκτυο για ώρες.